Kwaliteit

Ons labo is uw garantie op betrouwbaar en kwaliteitsvol voeder. Bij Voeders Decadt vinden we het van groot belang onze grondstoffen en voeders dagelijks te testen op verschillende parameters. Enkel op deze manier kunnen wij garant staan voor een kwalitatief product. Hiervoor hebben wij een labo in eigen beheer ter beschikking met de volgende toestellen:


  1. Dickey John
  2. Drogestofmeter
  3. Droogoven
  4. NIR-toestel
  5. Zeeftoestel
  6. Pellet tester
  7. Kahl-hardheidstester

Dickey John

Hiermee kunnen we op een snelle manier het vochtgehalte, hectolitergewicht en temperatuur bepalen van de geleverde granen. Zo zijn we zeker van de kwaliteit voor het lossen.

Drogestofmeter

Hiermee kunnen we op een nauwkeurige manier het drogestofgehalte bepalen van voeders en grondstoffen. Dit gebeurt door te drogen op 110°C. Dit kan zowel voor meel als voor korrels. Naast de droge grondstoffen is het ook mogelijk om van natte bijproducten het drogestofgehalte te bepalen.

Droogoven

Om het drogestofgehalte te bepalen van ruwvoeders is er een grotere hoeveelheid nodig. Hiervoor hebben wij een droogoven. Dit gebeurt op een lagere temperatuur om zo geen schade toe te brengen aan de ruwvoeders voor verder NIR-analyse.

NIR-toestel

Een NIR-toestel is maar zo nauwkeurig als de ijklijnen waarover men beschikt. Voeders Decadt beschikt over heel wat betrouwbare ijklijnen die ingehuurd worden om zo nauwkeurige analyses te kunnen uitvoeren. Via ons eigen NIR-toestel kunnen we op een snelle manier de inhoud bepalen van onze grondstoffen en de kwaliteit controleren van onze geproduceerde voeders. Ook voor ruwvoeders zoals maïs- en graskuil kunnen wij op deze manier vlug een betrouwbare analyse uitvoeren.

Zeeftoestel

Dagelijks controleren wij de maalfijnheid van ons voeder. Het optimaliseren van de maalfijnheid van varkensvoeder speelt een belangrijke rol bij het behalen van goede technische prestaties zonder daarbij de dierengezondheid uit het oog te verliezen. Naast verteerbaarheid en voederconversie heeft maalfijnheid ook een invloed op het verzadigingsgevoel, constipatie en maag- en darmgezondheid. Via een set van 5 zeven berekenen wij de fijnheid van het voeder en de variatie hierop.

Pellet tester

Na het persen ondergaan de korrels nog een gans traject vooraleer ze het varken bereiken. Zowel het laden in de vrachtwagen, blazen in de silo als de vijzel hebben een invloed op de kwaliteit van de korrels vooraleer ze in de voederbak van het varken terechtkomen. We willen niet zomaar een korrel persen. Het moet een korrel zijn die het varken daadwerkelijk kan opeten. Onze Holmen Pellet Tester dient om de slijtvastheid van de korrels te bepalen. Dit gebeurt door de korrels 30-60-90 of 120 seconden rond te blazen in ons toestel en daarna te controleren welk percentage korrels er nog over blijft.

Kahl hardheidstester

Te harde korrels veroorzaken een lagere voederopname. Met de Kahl hardheidstester kunnen we de breekweerstand van de korrels bepalen. Deze gemeten hardheid dient gecorrigeerd te worden met de diameter van de korrel om zo de interne hardheid te bepalen. Met de Kahl hardheidstester kunnen we erop toezien dat onze korrels niet te hard zijn voor de beste resultaten bij uw varkens.

Voeders Decadt NV · Meulebroekenlaan 21, 8840 Oostnieuwkerke
Tel. 051 20 38 66 · Fax 051 22 28 39 · info@decadt.be